Στην «Ευγονία» όλες οι υποψήφιες δωρήτριες ωαρίων υποβάλλονται σε ενδελεχή κλινικό, προγεννητικό, γενετικό και ψυχολογικό έλεγχο καθώς και εξειδικευμένους εργαστηριακούς και μοριακούς ελέγχους. Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτές, μόνον εκείνες οι υποψήφιες που πληρούν αυστηρά κριτήρια.
Στην πρώτη συνάντησή μας με την υποψήφια δωρήτρια γίνεται λεπτομερής λήψη ιστορικού από την Υπεύθυνη του προγράμματος δωρεών και εν συνεχεία, αξιολόγηση από τον Υπεύθυνο Ιατρό Αναπαραγωγής, βασικό στοιχείο της οποίας αποτελεί ο υπερηχογραφικός και ορμονικός έλεγχος.
Για να μεγιστοποιήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας κυήσεως για τις λήπτριες, απαραίτητη προϋπόθεση κρίνεται η λήψη μεγάλου αριθμού ωαρίων από τη δότρια, γεγονός που επιτυγχάνεται όταν η τελευταία διαθέτει υψηλές ωοθηκικές εφεδρείες και φυσιολογικά επίπεδα ορμονών.
Σε επόμενο στάδιο, σε συνεργασία με Γενετιστή, εξετάζεται με λεπτομέρεια το οικογενειακό ιστορικό κληρονομικών διαταραχών της και συστήνονται εξειδικευμένες εξετάσεις όπως:
- Κυστική ίνωση
- Ευαίσθητο Χ χρωμόσωμα (Flagile X)
- Θαλασσαιμία (α, β & δβ μεσογειακή αναιμία)
- Νωτιαία μυϊκή ατροφία
- Μη συνδρομική βαρηκοΐα
- Καρυότυπος περιφερικού αίματος
Εφόσον πρόκειται για δότριες με καταγωγή από άλλη χώρα, ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μονογονιδιακά νοσηματα τα οποία υπάρχουν σε μεγάλη συχνότητα στον συγκεκριμένο πληθυσμό. Επίσης, ο έλεγχος πρέπει να επεκτέινεται και στα γενετικά νοσήματα τα οποία αναφέρονται στο οικογενειακό ιστορικό της δότριας.
Επιπλέον, οι υποψήφιες δωρήτριες ωαρίων υποβάλλονται και σε περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο (εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προγεννητικό έλεγχο).
Οι μοριακοί έλεγχοι (για ηπατίτιδα Β και C, και HIV), υπερβαίνουν κατά πολύ τις υποχρεωτικές από το νόμο εξετάσεις, είναι κοστοβόροι αλλά αυξάνουν την ασφάλεια για τους λήπτες.
Οι δωρήτριες ωαρίων, καθώς και οι αποδέκτες, έχουν τη δυνατότητα για ραντεβού με εξειδικευμένο ψυχολόγο της Μονάδας, εάν το επιθυμούν.
Τέλος, σημαντική παράμετρος στα προγράμματα δωρεών είναι η πλήρης ενημέρωση των υποψήφιων σχετικά με τη διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, τους πιθανούς κινδύνους και τη Νομοθεσία.