Η εγκατάσταση του εμβρύου στο ενδομήτριο συμβαίνει μερικές ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το έμβρυο πρέπει να διαβρώσει «εκ των ένδον» τη διαφανή ζώνη, με αποτέλεσμα αυτή να λεπτύνει και το έμβρυο να εκκολαφθεί, ώστε να προσκολληθεί στο ενδομήτριο για να εγκατασταθεί (εμφύτευση). Εάν η ζώνη είναι ήδη παχύτερη του φυσιολογικού, ή εάν έχει σκληρύνει λόγω της παρατεταμένης καλλιέργειας, ή λόγω της κατάψυξης και κρυοσυντήρησης, η εκκόλαψη θεωρητικά παρεμποδίζεται. Επομένως, κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, ο εμβρυολόγος είναι δυνατόν να διευκολύνει την εκκόλαψη του εμβρύου, ανοίγοντας μια οπή στη διαφανή ζώνη (είτε με χημική διάβρωσή της, είτε μέσω ειδικού laser προσαρμοσμένου στο μικροσκόπιο), πριν τα έμβρυα μεταφερθούν στην κοιλότητα της μήτρας.
Ο αρχικός ενθουσιασµός για την προσφορά της υποβοηθούµενης εκκόλαψης στην αύξηση των ποσοστών επιτυχίας καταρρέει µε την πάροδο των χρόνων.
Ωστόσο ενδείξεις για την εφαρµογή µεθόδου αποτελούν η σκληρή ή παχιά διαφανή ζώνη των εµβρύων, η µεταφορά κρυοσυντηρηµένων εµβρύων, οι πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωµατικής γονιµοποίησης, η ηλικία της ασθενούς (άνω των 40 ετών) και η υψηλή βασική τιµή της FSH (µεγαλύτερη βιολογική ηλικία των ωοθηκών).
Η «Ευγονία» προσφέρει την τεχνική της υποβοηθούμενης εκκόλαψης με χρήση laser, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο από την επιστημονική ομάδα.