Menu

Εξωσωματική IVF

Λήψη και επεξεργασία σπέρματος

Τι είναι και πώς γίνεται η σπερμοληψία;

Σπερμοληψία είναι η διαδικασία λήψης σπέρματος από τον σύντροφο, ο οποίος θα πρέπει να χορηγήσει το σπέρμα του το πρωινό που έχει προγραμματιστεί η ωοληψία. Η σπερμοληψία μπορεί να γίνει όσο διαρκεί η ωοληψία, ή λίγο πιο πριν ή αμέσως μετά. Ο καλύτερος τρόπος συλλογής του σπέρματος είναι ο αυνανισμός. Επίσης, είναι σημαντικό να μην χαθεί μεγάλη ποσότητα σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση. Εάν αυτό συμβεί, ή εάν το σπέρμα δεν περιέχει αρκετά σπερματοζωάρια, μπορεί να ζητηθεί η χορήγηση ενός δεύτερου δείγματος μερικές ώρες αργότερα. Είναι απαραίτητο και σημαντικό να έχει προηγηθεί αποχή από εκσπερμάτιση για 2-5 ημέρες. Το ζευγάρι είναι έγκαιρα ενήμερο για την ημέρα της ωοληψίας.

Σε ειδικές περιπτώσεις αδυναμίας εκσπερμάτισης με αυνανισμό, υπάρχουν ειδικά μη τοξικά προφυλακτικά, τα οποία δεν περιέχουν σπερμοκτόνες ουσίες (αντιθέτως, τα κοινά προφυλακτικά του εμπορίου δεν είναι σχεδιασμένα για τέτοια χρήση και συχνά περιέχουν ειδικούς σπερμοκτόνους παράγοντες!).

Επεξεργασία σπέρματος

Εργαστήριο επεξεργασίας σπέρματος (αρχείο ΕΥΓΟΝΙΑΣ).

Αμέσως μετά τη σπερμοληψία, ακολουθεί ειδική επεξεργασία (ενεργοποίησης-συμπύκνωσης), με την οποία επιλέγονται τα πλέον κινητά και μορφολογικώς υγιή σπερματοζωάρια. Η μέθοδος συνίσταται σε μια σειρά φυγοκεντρήσεων, κατά τις οποίες χρησιμοποιείται ένα πυκνόρρευστο διάλυμα κολλοειδούς (π.χ. pure sperm).

Η επεξεργασία αυτή μιμείται τη φυσιολογική ενεργοποίηση, την οποία υφίστανται τα σπερματοζωάρια μέσα στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας και τα καθιστά ικανά να γονιμοποιήσουν τα ωάρια. Μετά την επεξεργασία, τα σπερματοζωάρια παραμένουν σε θρεπτικό υγρό μέσον υπό συνθήκες καλλιέργειας, μέχρις ότου τοποθετηθούν σε επαφή με τα ωάρια.

Δείτε ακόμη: Ενεργοποίηση σπέρματος

Προβλήματα εκσπερμάτισης και πώς αντιμετωπίζονται

Στην αρχική φάση των προκαταρκτικών εξετάσεων, στις οποίες υποβάλλεται το ζευγάρι, έχουν εντοπισθεί ενδεχόμενα προβλήματα εκσπερμάτισης και έχει καθορισθεί ο τρόπος για να ξεπεραστούν.

Αν η εκσπερμάτιση είναι παλίνδρομη (οπίσθια), η συλλογή του σπέρματος είναι δυνατόν να γίνει από τα ούρα μετά τη χορήγηση διαλύματος ανθρακικού νατρίου (σόδας) για την αλκαλοποίηση των ούρων και ειδική προετοιμασία.

Σε απουσία εκσπερμάτισης που παρατηρείται σε άτομα με κακώσεις της σπονδυλικής στήλης (παραπληγία-τετραπληγία), σε σακχαρώδη διαβήτη, σε νευρολογικά αίτια, το σπέρμα μπορεί να ληφθεί με προκλητή εκσπερμάτιση που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ειδικής συσκευής ηλεκτροδιέγερσης.

Σε αδυναμία εκσπερμάτισης, έστω κι αν υπάρχει η παραμικρή υποψία, για ψυχολογικούς λόγους είναι σκόπιμη η κατάψυξη σπέρματος πριν την ημέρα ωοληψίας.

«Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Κωσταντίνου Βεντήρη 7 (HILTON), 115 28 Αθήνα

  • Email: info@eugonia.com.gr
  • Τηλ.: 210 723 6333
  • Fax: 210 721 3623

Μέλος σε:
eshre asrm esge

Google Reviews
Covid
Η μονάδα μας λειτουργεί με βάση λεπτομερές πρωτόκολλο ασφαλείας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΕΑΙΥΑ όσον αφορά τον Covid-19

Φωτογραφικό υλικό

© Copyright 2024 «Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Αθήνα Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Menu