Συνηθισμένες ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους
Η διάρκεια ποικίλλει μεταξύ 15-30 ημερών ανάλογα το πρωτόκολλο θεραπείας.
Η έναρξη γίνεται με βάση την περίοδο και διακρίνεται στα ακόλουθα στάδια.
Η ελεγχόμενη διέγερση ωοθηκών (COS) αποτελεί την πρωταρχική αιτία αύξησης των
ποσοστών επιτυχίας κυήσεων στην εξωσωματική γονιμοποίηση τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.
Η επιλογή του πρωτοκόλλου γίνεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κύκλου της κάθε γυναίκας, την ανταπόκριση των ωοθηκών σε προηγούμενες προσπάθειες, την ηλικία και άλλους παράγοντες που αξιολογεί ο ιατρός.
Τα ήπια πρωτόκολλα είναι περισσότερο φιλικά προς την ασθενή, συντομότερα, με χαμηλότερο κόστος και λιγότερες επιπλοκές. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα πρωτόκολλα ήπιας διέγερσης των ωοθηκών σχετίζονται με καλύτερη ποιότητα ωαρίων, εμβρύων και ενδομητρίου, ενώ τα ποσοστά γεννήσεων φαίνεται ότι είναι παρόμοια μα τα παραδοσιακά πρωτόκολλα.
Ωστόσο, στην εφαρμογή τους, τα πρωτόκολλα αυτά δεν είναι άκαμπτα, γιατί κάθε οργανισμός αντιδρά με τον δικό του τρόπο στα φάρμακα. Ένα σημαντικό μέρος του έργου μας είναι να καθορίσουμε το βέλτιστο θεραπευτικό πρωτόκολλο και την ιδανική δοσολογία για κάθε ξεχωριστή περίπτωση.
Τα παιδιά που προέρχονται από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι το ίδιο υγιή και φυσιολογικά, όσο και τα παιδιά από φυσική σύλληψη. Όπως δείχνουν μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες, δεν παρουσιάζουν αύξηση του ποσοστού των συγγενών και χρωμοσωματικών ανωμαλιών.
Απόδειξη είναι ότι έχουν γεννηθεί, μέχρι σήμερα περισσότερα από 8.000.000 παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση παγκοσμίως, αρκετά μάλιστα από αυτά έχουν ήδη τεκνοποιήσει και τα ίδια φυσιολογικά.
Σε εκατοντάδες παιδιά που έχουν μελετηθεί προσεκτικά, δεν έχει παρατηρηθεί καμιά αλλοίωση ή βλάβη που να οφείλεται στη μεθολογία. Το ποσοστό των αποβολών και των παλίνδρομων κυήσεων είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο ποσοστό από φυσική σύλληψη.
Το ανώτατο ηλικιακό όριο για τη γυναίκα με βάσει την ελληνική νομοθεσία είναι τα 50 έτη.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα κατεψυγμένα έμβρυα επιτρέπεται να διατηρηθούν για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών. Η διάρκεια της κρυοσυντήρησης μπορεί να παρατείνεται για πέντε (5) έτη κάθε φορά με έγγραφη αίτηση των δικαιούμενων και ανώτατο όριο παράτασης τα είκοσι (20) έτη (Ν. 4737/2020 (ΦΕΚ Α’ 204/22-10-2020).
Κατά μέσον όρο, ένα ποσοστό της τάξης του 5-10% των εμβρύων που καταψύχονται δεν επιβιώνουν την διαδικασία αυτή, ανεξαρτήτως του χρόνου φύλαξης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η επιβίωση των εμβρύων δεν σχετίζεται με τον χρόνο φύλαξης τους. Δηλαδή τα έμβρυα είναι εξίσου καλά, ανεξάρτητα του χρόνου φύλαξης και μάλιστα έχουν υπάρξει παγκοσμίως γέννες υγιών παιδιών που προέρχονταν από κρυοσυντήρηση άνω των 20 ετών!
Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση
Τα περισότερα κληρονομικά νοσήματα (όπως η β-μεσογειακή αναιμία, η κυστική ίνωση, το σύνδρομο Down κ.α) μπορούν πλέον να ελεγχθούν με την μέθοδο της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης (PGD). Μέσω αυτής της μεθόδου, ενώ το έμβρυο αναπτύσσεται σε συνθήκες καλλιέργειας στο εμβρυολογικό εργαστήριο, ένα μικρό τμήμα του (1-2 κύτταρα) αναλύεται για κληρονομικά νοσήματα από εργαστήριο γενετικής . Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η επιλογή προς εμβρυομεταφορά μόνο υγιών εμβρύων, χωρίς γενετικές ανωμαλίες.
Διαβάστε περισσότερα για την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD), τη μέθοδο PGS (παραλλαγή της PGD που στοχεύει στην ανεύρεση χρωμοσωμικών ανομαλιών) και τη νέα μέθοδο NGS για τον έλεγχο όλων των χρωμοσωμάτων κάθε εμβρύου, που εφαρμόζονται επιτυχώς στην Ευγονία.
Η επιλογή φύλλου με βάσει την κείμενη νομοθεσία απαγορεύεται. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που συνδέονται με κληρονομικά φυλλοσύνδετα νοσήματα.
Ο κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος στην ωοθήκη, στη μήτρα ή στον μαστό είναι ακριβώς ο ίδιος με εκείνον του γενικού πληθυσμού, όπως δείχνουν όλες ανεξαιρέτως οι μεγάλες διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες. Ο μαστός βέβαια πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά, ιδιαίτερα στις γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους. Δείτε περισσότερα εδώ
Είναι γνωστό ότι ορισμένες γυναίκες δεν έχουν την δυνατότητα να παραγάγουν δικά τους ωάρια. Οι γυναίκες αυτές δεν έχουν άλλον τρόπο για να τεκνοποιήσουν, παρά μόνον την δωρεά ωαρίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, κατά την οποία θα χρησιμοποιηθεί το σπέρμα του συζύγου τους, με ωάρια κάποιας άλλης γυναίκας. Η δωρεά ωαρίων αφορά την διάθεση όλων των ληφθέντων ωαρίων από ανώνυμη δότρια για χρήση από μία ή περισσότερες ανώνυμες λήπτριες.
Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται:
- γυναίκες οι οποίες για κάποιο λόγο έχουν χάσει τις ωοθήκες τους,
- γυναίκες που έχουν υποστεί ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία,
- νεαρές γυναίκες σε πρόωρη εμμηνόπαυση,
- γυναίκες των οποίων οι ωοθήκες δεν ανταποκρίνονται ούτε σε ιδιαίτερα υψηλές δόσεις διεγερτικών φαρμάκων.
Η Ευγονία διαθέτει ένα επιτυχημένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων, βασισμένο σε αυστηρά πρότυπα ηθικής και δεοντολογίας. Το πρόγραμμα μας εστιάζεται στην ασθενή, αποφεύγοντας το προφίλ προγραμμάτων δωρεάς μαζικής κλίμακας. Αυτό αντανακλάται και στα κορυφαία ποσοστά επιτυχίας της Μονάδας. Δείτε περισσότερα εδώ
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την εξωσωματική γονιμοποίηση για γυναίκα χωρίς σύντροφο με χρήση σπέρματος δότη. Το σπέρμα θα προέρχεται από Τράπεζα σπέρματος ενώ η γυναίκα θα πρέπει να έχει συντάξει προηγουμένως συμβολαιογραφική πράξη συναίνεσης και αναγνώρισης του παιδιού.
Tα ωάρια που καταψύχονται διατηρούν τη χρονολογική ηλικία της γυναίκας την ημέρα της κατάψυξης. Επομένως, είναι σημαντικό η κατάψυξη να γίνεται σε όσο το δυνατόν νεαρότερη ηλικία. Η ιδανική ηλικία για να γυναίκα να κάνει κατάψυξη ωάριων είναι μεταξύ 25-36 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και μεγαλύτερες ηλικίες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, ό μως σύμφωνα με τις έρευνες όσο νεότερη είναι η γυναίκα τόσο καλύτερη η ποιότητα και ο αριθμός των ωάριων και τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Δείτε περισσότερα εδώ
Δεν επιβάλλεται ο τοκετός να γίνεται με καισαρική τομή μετά από προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η επιλογή της μεθόδου είναι ανάλογη του ιστορικού και της πορείας της εγκυμοσύνης της κάθε γυναίκας.
Η εγκυμοσύνη που προκύπτει μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση εξ΄ορισμού είναι πολύτιμη και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να βγει εις πέρας με ασφάλεια.
Ο στόχος παραμένει ένα υγιές μωρό και δύο ευτυχισμένοι γονείς.
Η εμφάνιση των εμβρύων δεν μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Η αξιολόγηση των εμβρύων γίνεται παρατηρώντας τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους (αριθμός κυττάρων, ύπαρξη θρυμματισμού, κλπ) στο μικροσκόπιο και σχετίζεται με την πρόγνωση επιτυχίας κυήσεως. Είναι πολύ πιθανό, όμως, ένα έμβρυο άριστης μορφολογίας να φέρει χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Για τον εντοπισμό αυτών των ανωμαλιών πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ειδική γενετική εξέταση, ο προεμφυτευτικός έλεγχος. Έτσι, μπορούν να επιλεγούν υγιή έμβρυα για μεταφορά στη μήτρα, ενώ έμβρυα με ανωμαλίες αποκλείονται.Δείτε περισσότερα για τις μεθόδους προεμφυτευτικής διάγνωσης και προεμφυτευτικού ελέγχου.
Υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί μια γυναίκα σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, χωρίς τη χρήση φαρμάκων για την διέγερση των ωοθηκών.
Στο φυσικό κύκλο δε γίνεται διέγερση ωοθηκών με φάρμακα, αλλά παρακολουθούμε με σειρά υπερηχογραφημάτων και ορμονικών προσδιορισμών την πρόοδο ανάπτυξης του μοναδικού (κυρίαρχου) ωοθυλακίου και το ενδομήτριο. Λόγω του υψηλού ποσοστού πρόωρης και άκαιρης ωοθυλακιορρηξίας και απώλειας λήψης ωαρίου έχει αντικατασταθεί με τον τροποποιημένο φυσικό κύκλο (MNC- modified natural cycle).
Στον τροποποιημένο φυσικό κύκλο (MNC) προστίθεται τις τελευταίες ημέρες ανταγωνιστής και ελάχιστη δόση γοναδοτροπινών. Έτσι αποφεύγουμε την απώλεια ωαρίου, λόγω πρόωρης ωοθυλακιορρηξίας.
Στα πλεονεκτήματα των φυσικών κύκλων εντάσσονται μεταξύ άλλων η απουσία φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών, η έλλειψη παρενεργειών και επιπλοκών η μικρή χρονική διάρκεια, το μικρό κόστος κ.α. και πιθανόν η καλύτερη υποδεκτικότητα του ενδομητρίου.
Στα μειονεκτήματα είναι ότι ελπίζουμε στο ένα ωοθυλάκιο από το οποίο θα παραλάβουμε ένα ωάριο, που πρέπει να είναι ώριμο να γονιμοποιηθεί, να διαιρεθεί να δημιουργήσει ένα έμβρυο καλής ποιότητας, χρωμοσωματικά ομαλό, με καλή δυναμική, ικανό να εμφυτευτεί στη μήτρα και να δώσει εγκυμοσύνη. Έτσι μειονέκτημα θεωρείται η μείωση των ποσοστών επιτυχίας κυήσεως.
Ενδείξεις αποτελούν η πτωχή ανταπόκριση των ωοθηκών, οι πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες, η επιθυμία αποφυγής φαρμάκων και κάποιες εξαιρετικά σπάνιες αντενδείξεις φαρμακευτικής διέγερσης.
Η αντιμυλλέριος ορμόνη (antimullerian hormone – AMH), παράγεται από τα μικρά ωοθυλάκια (<6 mm), των ωοθηκών της γυναίκας.
Μεγάλος αριθμός μελετών προτείνουν ότι η ΑΜΗ αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το συνολικό αριθμό των ωοθυλακίων που απομένουν στις ωοθήκες, δηλαδή είναι ένας ισχυρός δείκτης των ωοθηκικών εφεδρειών, και προγνωστικός παράγοντας της απόκρισης των ωοθηκών σε επικείμενη προσπάθεια εξωσωματικής.
Τα επίπεδα της ΑΜΗ μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας της γυναίκας και τη μείωση των ωοθηκικών αποθεμάτων, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο αριθμός των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων που είναι ορατά στον υπέρηχο. Αντίθετα, σε περιπτώσεις μεγάλου αριθμού ωοθυλακίων, όπως σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, τα επίπεδα της ΑΜΗ είναι υπερβολικά αυξημένα.
Έχει προταθεί επίσης ότι τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα αποτελούν προγνωστικό παράγοντα για τις πιθανότητες επιτυχίας ενός επακόλουθου κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, αν και οι απόψεις διίστανται.
Στην Ευγονία, παρακολουθώντας τις επιστημονικές εξελίξεις, χρησιμοποιούμε τη μέτρηση της ΑΜΗ, σε συνδυασμό με την υπερηχογραφική εκτίμηση των ωοθηκών (αριθμός καταβολών και όγκος ωοθηκών) και τα επίπεδα της FSH και οιστραδιόλης, για τον προσδιορισμό των ωοθηκικών εφεδρειών και επιλογή του βέλτιστου πρωτοκόλλου διέγερσης.
Δείτε περισσότερα εδώ.
Όταν εξετάζουμε την ψυχολογία του υπογόνιμου ζευγαριού αναφερόμαστε σε πολλούς διαφορετικούς συναισθηματικούς και κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι όμως αλληλεπιδρούν με έναν τρόπο πολύπλοκο και μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέσα από βιολογικούς μηχανισμούς.
Η επίδραση των ψυχολογικών αυτών παραγόντων πολλές φορές δεν είναι η αναμενόμενη. Η ψυχολογία δεν είναι μετρήσιμος παράγοντας και έχει διαφορετική επίδραση σε διαφορετικά άτομα. Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς η επίδρασή της στην έκβαση της προσπάθειας.
Η ψυχολογία του υπογόνιμου ζευγαριού μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, που συμβάλουν ή είναι αποτέλεσμα της υπογονιμότητας, ανεπαρκής επικοινωνία στο ζευγάρι, ένας φαύλος κύκλος θυμού - ενοχών όταν ένας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλον για το πρόβλημα της υπογονιμότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας που συνδέεται με την αδυναμία για τεκνοποίηση, το στρες που βιώνει η γυναίκα ή ο άντρας, πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβάνεται, είτε σε σχέση με την ίδια την υπογονιμότητα, είτε λόγω τυχαίων γεγονότων, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, κ.α.
Ζευγάρια που παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας συχνά έρχονται αντιμέτωπα με σημαντικά και δύσκολα διλήμματα, για παράδειγμα για το αν και πότε θα προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ποιο θα είναι το κόστος, πόσες προσπάθειες θα κάνουν, ή πώς θα επιλέξουν ανάμεσα σε μία σειρά από εναλλακτικές (π.χ., υιοθεσία, ωάριο ή σπερματοζωάριο από δότη, κλπ.).
Για όλους του παραπάνω λόγους, η ψυχολογική στήριξη ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας αποτελεί πάγια τακτική στο εξωτερικό, αλλά πλέον και στην Ελλάδα.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Στην Ευγονία το ποσοστό κύησης για γυναίκες άνω των 40 ετών είναι 28%, το οποίο είναι παρόλα αυτά χαμηλότερο σε σχέση με νεότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική.
Είναι γνωστό ότι η μέγιστη γονιμότητα στη γυναίκα προσδιορίζεται στην ηλικία των 24 ετών (ποσοστό γονιμότητας 86%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γυναίκες 25-30 ετών είναι περίπου 78%. Σε ηλικία 30-34 ετών η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται (63%) και μετά το 35ο έτος ηλικίας η μείωση είναι αισθητή (52%). Η φυσική σύλληψη είναι σπανιότατη μετά την ηλικία των 45 ετών (λιγότερο από 0,1%) κυρίως λόγω αύξησης των χρωμοσωματικών ανωμαλιών των ωαρίων.
Δείτε περισσότερα εδώ.
Η βιολογική ηλικία σχετίζεται άμεσα με τις ωοθηκικές εφεδρείες, δηλαδή τα αποθέματα ωοθυλακίων που βρίσκονται στις ωοθήκες μιας γυναίκας. Οι συνήθεις εξετάσεις για τον προσδιορισμό των ωοθηκικών εφεδρειών είναι ορμονικός έλεγχος για FSH, οιστραδιόλη, αντιμυλλέριο ορμόνη (ΑΜΗ) και κολπικό υπερηχογράφημα για τη μέτρηση του όγκου των ωοθηκών και κυρίως του αριθμού καταβολών ωοθυλακίων την 2η – 3η ημέρα του κύκλου.
Στην Ευγονία έχουμε τη γνώση και την εμπειρία να αντιμετωπίσουμε το Συνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών (ΣΥΩ). Ήδη από το 2010, οι νέες και υποσχόμενες στρατηγικές που εφαρμόζονται στη Μονάδα μας για την εξάλειψη του ΣΥΩ τείνουν να το μετατρέψουν σε μια επιπλοκή του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ΣΥΩ χρησιμοποιούμε αποκλειστικα πρωτόκολο ανταγωνιστή, γεγονός που μας δίνει την δυνατότητα αντικατάστασης της χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) με αγωνιστή της ορμόνης GnRH (GnRHa) και κατάψυξη όλων των εμβρύων η ωαρίων, σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου.
Για τη θεραπεία του εγκατεστημένου ΣΥΩ, η νέα θεραπεία που έχει αναπτύχθηκε από τον Δρ Λαϊνά και την επιστημονική ομάδα της Ευγονίας, είναι πρωτοποριακή για τα διεθνή ιατρικά χρονικά, και έχει γίνει αποδεκτή διεθνώς ως tertiary prevention (τριτοβάθμια πρόληψη) του συνδρόμου. Σημειωτέον ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε θεραπεία του σοβαρού ΣΥΩ, και η αντιμετώπιση ήταν συμπτωματική και ανακουφιστική, με νοσοκομειακή περίθαλψη και περιελάμβανε μεταξύ άλλων παρακεντήσεις, ενδοφλέβια χορήγηση αλβουμινών και πιθανή νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας για αρκετές ημέρες. Με τη νέα επαναστατική θεραπεία (χορήγηση GnRH ανταγωνιστή στην ωχρινική φάση) η ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματα και αρκούν ελάχιστες επισκέψεις στη Μονάδα μας για παρακολούθηση.
Στην Ευγονία η πλειοψηφία των γυναικών θα μείνουν έγκυες στην πρώτη προσπάθεια, ενώ είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών με ρεαλιστικές πιθανότητες εγκυμοσύνης θα τα καταφέρουν στις 3 πρώτες προσπάθειες εξωσωματικής.
Παρ’ όλες τις προόδους στη διάγνωση, η ανεξήγητη υπογονιμότητα παραμένει ο πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος υπογονιμότητας. Οι παράγοντες που μελετώνται κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας (π.χ. ορμονικό προφίλ, ποιότητα σπέρματος, διαβατότητα των σαλπίγγων, κλπ) είναι πολύ περιορισμένοι και αδύνατο να εντοπίσουν κάθε πιθανή αιτία υπογονιμότητας. Για τους λόγους αυτούς η ανεξήγητη υπογονιμότητα αποτελεί την αιτία υπογονιμότητας στο 25-30% των ζευγαριών. Δείτε περισσότερα εδώ.
Έμβρυα που έχουν προκύψει από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι δυνατόν να ελεγχθούν για γενετικές ανωμαλίες με τη μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης. Αναζητούνται συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις ή χρωμοσωματικές ανωμαλίες που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση στο έμβρυο γνωστών, συγγενών και κληρονομικών νοσημάτων. Τα προσβεβλημένα έμβρυα απομονώνονται και αποκλείονται από την εμβρυομεταφορά.
Δείτε περισσότερα για τις μεθόδους προεμφυτευτικής διάγνωσης και προεμφυτευτικού ελέγχου.
Μια σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί από κοινού με το ζευγάρι, αφορά στον αριθμό των εμβρύων που θα μεταφερθούν στη μήτρα. Η επιλογή του κατάλληλου αριθμού πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην αύξηση των πιθανοτήτων επίτευξης εγκυμοσύνης, που συνήθως προκύπτει αυξάνοντας τον αριθμό των μεταφερόμενων εμβρύων, και στη μείωση της πιθανότητας πολύδυμης κυήσεως που επιτυγχάνεται ελαττώνοντας τον αριθμό αυτό. Θα πάρουμε μαζί την απόφαση με βάση την ηλικία σας, την ποιότητα των εμβρύων σας, το ιστορικό και τις προηγούμενες προσπάθειες. Η εθνική νομοθεσία ορίζει πως ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία για γυναίκες κάτω των 40 ετών και τα τέσσερα για γυναίκες άνω των 40 ετών.
Η αγωγή με DHEA έχει προταθεί στο παρελθόν ως μια μέθοδος θεραπείας διότι είχε φανεί ότι δρα ευνοϊκά στην ωοθηκική απόκριση, στην ποιότητα των εμβρύων και στα ποσοστά κύησης. Παρόλα αυτά, τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν σημαντική στατιστική βελτίωση μετά από θεραπεία με DHEA, και περισσότερες κλινικές μελέτες είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσουν μια πιθανή θετική επίδραση της ορμόνης αυτής σε γυναίκες με χαμηλές ωοθηκικές εφεδρείες. Αντίστοιχα, η θεραπεία με PRP είναι μια νέα πρόταση που βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο πειραματικό στάδιο και απέχει πολύ από την ασφαλή εφαρμογή σε γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ΑΜΗ.
Η ποιότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών και η τεχνογνωσία µιας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) κρίνονται τελικώς από το αποτέλεσµα, δηλαδή τα ποσοστά επιτυχίας κυήσεων.
Η επίσημη καταγραφή των αποτελεσμάτων επιτυχίας κυήσεων των ΜΙΥΑ (εξωσωματικής) από εθνικό φορέα και η κοινοποίησή τους, θα παρείχε στους ενδιαφερόμενους ένα αξιόπιστο κριτήριο για την επιλογή Μονάδας. Αυτό συμβαίνει ήδη σε πολλές προηγμένες χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία). Στην Ελλάδα, η λειτουργία της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής (ΙΥΑ) έχει προς το παρόν ανασταλεί. Μία από τις αποστολές της ήταν η καταγραφή και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των Μονάδων ΙΥΑ που λειτουργούν στη χώρα. Αναμένεται ότι σύντομα η εθνική αυτή καταγραφή θα αποτελέσει την επίσημη πιστοποίηση των αποτελεσμάτων επιτυχίας κυήσεων των ΜΙΥΑ της χώρας μας και έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συγκρίνει μεταξύ τους τις ελληνικές αλλά και τις διεθνείς μονάδες. Δείτε περισσότερα εδώ