GIFT
Η μέθοδος GIFT (ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών, Gamete IntraFαllopian Transfer) συνίσταται στην τοποθέτηση μέσα στη λήκυθο των σαλπίγγων, 3-4 ωαρίων μαζί με μικρό όγκο σπέρματος, με τη βοήθεια ειδικού καθετήρα. Το σπέρμα έχει προηγουμένως υποστεί επεξεργασία με τη μέθοδο percoll, έχει συμπυκνωθεί, ενεργοποιηθεί και διαθέτει ικανό αριθμό κινητών σπερματοζωαρίων. Αρχικά προκαλείται διέγερση των ωοθηκών, με φαρμακευτικά πρωτόκολλα πολλαπλής ανάπτυξης ωοθυλακίων, και ακολουθεί ωοληψία. Η συλλογή των ωαρίων γίνεται συνήθως διακολπικά και σπανιότερα λαπαροσκοπικά, ενώ η τοποθέτηση των γαμετών (ωαρίων και σπερματοζωαρίων) την ίδια μέρα λαπαροσκοπικά. Είναι προφανές ότι για την εφαρμογή GIFT απαιτείται γενική νάρκωση και εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Προϋποθέσεις για εφαρμογή της GIFT αποτελούν οι διαβατές (ανοικτές) σάλπιγγες (τουλάχιστον η μία) και το γόνιμο σπέρμα.
Ενδείξεις εφαρμογής αποτελούν η ανεξήγητη υπογονιμότητα, η ελαφρά ενδομητρίωση, η ελαφρά ολιγο-ασθενοσπερμία, οι αποτυχημένες ενδομητρικές ομόλογες σπερματεγχύσεις. Ενδείξεις δηλαδή που περιλαμβάνονται στο ευρύ φάσμα ενδείξεων της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Στα μειονεκτήματα του GIFT συγκαταλέγονται, η αυξημένη πιθανότητα εξωμητρίου κυήσεως, η ανάγκη λαπαροσκόπησης και γενικής νάρκωσης, τα χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας κυήσεως σε σχέση με την εξωσωματική γονιμοποίηση και η ανυπαρξία ελέγχου της γονιμοποίησης. Η μέθοδος GIFT σήμερα έχει εξαιρετικά περιορισμένη εφαρμογή.
ZIFT
Στην περίπτωση εφαρμογής της μεθόδου ZIFT (ενδοσαλπιγγική μεταφορά ζυγωτών, Zygote IntraFllopian Transfer) μεταφέρονται στη σάλπιγγα ή τις σάλπιγγες λαπαροσκοπικώς, με τη βοήθεια λεπτού καθετήρα, έμβρυα που προέκυψαν μετά εφαρμογή εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η εμβρυομεταφορά γίνεται στη σάλπιγγα αντί να γίνει στην κοιλότητα της μήτρας μετά 24-48 ώρες από την ωοληψία. Σήμερα, η μέθοδος ΖIFT δεν εφαρμόζεται πλέον διεθνώς.