Menu

Κατάψυξη εμβρύων

Κατάψυξη εμβρύων

Στις μέρες μας, η κατάψυξη εμβρύων αποτελεί καθημερινή πρακτική που συνεχώς καθιερώνεται, με όλο και μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών να γεννιούνται με τη μέθοδο αυτή.

Σε έναν επιτυχημένο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) είναι δυνατόν να επιτύχουμε την ανάπτυξη πολλών εμβρύων υψηλής ποιότητας με τη χρήση σύγχρονων επωαστικών κλιβάνων time lapse και τη βελτιστοποίηση τωνσυνθηκών καλλιέργειας. H τεχνητή νοημοσύνη συμβάλει στην ιεραρχική ταξινόμηση των εμβρύων βάσει της πιθανότητας εμφύτευσης.Στη μήτρα μεταφέρεται ένας περιορισμένος αριθμός εμβρύων κάθε φορά. Τα πλεονάζοντα έμβρυα μπορούννα καταψυχθούν στο στάδιο της βλαστοκύστης με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification), να κρυοσυντηρηθούνκαι να αποψυχθούν με μεγάλη επιτυχία για χρήση τους σε μελλοντικό κύκλο.

 

Κατάψυξη εμβρύων: Σε ποιους απευθύνεται - Ενδείξεις

Η κατάψυξη εμβρύων απευθύνεται:

  • σε ζευγάρια που επιλέγουν να καταψύξουν τα επιπλέον έμβρυά τους για μελλοντική συμπλήρωση ή οικοδόμηση της οικογένειάς τους
  • σε ασθενείς που υποβάλλονται σε προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο (PGT), μέχρι τη λήψη των αποτελεσμάτων
  • σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου ή άλλη ιατρική παρέμβαση που επηρεάζει τη γονιμότητα, για διατήρηση της μελλοντικής γονιμότητάς τους
  • για ολοσχερή εξάλειψη του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών επιτρέποντας μεγαλύτερη κλινική αποτελεσματικότητα και αυξημένη ασφάλεια
  • σε γυναίκες με πολύ υψηλά επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης (πχ. προγεστερόνη >1,5ng/ml την ημερα του triggering το οποίο οδηγεί σε μείωση τηςπιθανότητας εγκυμοσύνης κατά 20%).

 

Ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας κυήσεων

Στην Ευγονία προσφέρουμε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα κατάψυξης εμβρύων, συνήθως στο στάδιο της βλαστοκύστης, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τηςυαλοποίησης (vitrification). Η επιβίωσητων εμβρύων μετά την απόψυξη είναι εντυπωσιακή και ξεπερνά το 95%, η ποιότητά τους παραμένει ανεπηρέαστη, ενώ τα ποσοστά κύησης είναι υψηλά και παρόμοια με εκείνα των νωπών εμβρύων.

Η πρώτη εγκυμοσύνη από κρυοσυντηρημένα έμβρυα αναφέρθηκε το 1983.Η Molly Everette Gibson, το παιδί που γεννήθηκε το 2020, από δωρεά κρυοσυντηρημένου εμβρύου το 1992, 27 χρόνια πριν, σημειώνει ρεκόρ (NBC News, Washington Post).

 

Ένας νέος πυλώνας στην εξωσωματική.

Μία διέγερση και μία ωοληψία αρκούν για μια ζωή!

The one and done approach

 

Τα πλεονεκτήματα της κατάψυξης εμβρύων. Ποιες δυνατότητες παρέχει

  • Αυξάνει την αθροιστική πιθανότητα εγκυμοσύνης (CPR)(Devesa et al., 2018) και ολοκλήρωσης του οικογενειακού προγραμματισμού πιθανόν με μία ωοληψία (Vaughan et al., 2017).
  • Περιορίζει τη συνολική οικονοµική, σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση του ζευγαριού, γεγονός που την καθιστά μία πολύ χρήσιμη μέθοδο.
  • Έχει διατυπωθεί η άποψη του πιο υποδεκτικού ενδομητρίου χωρίς τη διέγερση ωοθηκών και υπάρχει η τάση κατάψυξης όλων τα εμβρύων(freeze all for all) και εμβρυομεταφορά σε επόμενους κύκλους.
  • Το ζευγάρι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα για μια μελλοντική κύηση, χωρίς να απαιτείται εκ νέου φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών, ωοληψία, σπερμοληψία και εξωσωματική γονιμοποίηση (το εργαστηριακό της στάδιο), παρά μόνον η παρακολούθηση και η εμβρυομεταφορά.

 

Διαδικασία εμβρυομεταφοράς / Χρειάζεται φαρμακευτική προετοιμασία;

Η μεταφορά κρυοσυντηρημένων εμβρύων στη μήτρα προγραμματίζεται έτσι ώστε το “περιβάλλον” που θα υποδεχθεί το έμβρυο να είναι το κατάλληλο. Ο σχεδιασμός αφορά την επιλογή της ιδανικής χρονικής περιόδου (παράθυρο εμφύτευσης) για να γίνει η εμφύτευση και να προκύψει η κύηση. Μπορούμε, είτε να ακολουθήσουμε την πορεία ενός φυσικού γεννητικού κύκλου παρακολουθώντας την ωοθυλακιορρηξία είτε να δημιουργήσουμε έναν φαρμακευτικά ελεγχόμενο κύκλο προσδιορίζοντας τη χρονική στιγμή της εμβρυομεταφοράς.

Παρακολουθούμε την ανάπτυξη του ενδομητρίου (πάχος  τριζωνική υφή), ενώ η προετοιμασία του γίνεται συνήθως με χάπια (για 12-14 ημέρες).

Είναι ασφαλής η μέθοδος της κατάψυξης εμβρύων για την υγεία του παιδιού;

Η διαδικασία θεωρείται ασφαλής.Όλες οι σχετικές μελέτες, οι οποίες έχουν γίνει σε νεογνά που γεννήθηκαν από κρυοσυντηρημένα έμβρυα, αναφέρονται σε υγιή παιδιά χωρίς στατιστικώς σημαντική αύξηση των συγγενών ανωμαλιών, σε σχέση με τα νωπά έμβρυα ή τη φυσική σύλληψη.

 

«Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Κωσταντίνου Βεντήρη 7 (HILTON), 115 28 Αθήνα

  • Email: info@eugonia.com.gr
  • Τηλ.: 210 723 6333
  • Fax: 210 721 3623

Μέλος σε:
eshre asrm esge

Google Reviews
Covid
Η μονάδα μας λειτουργεί με βάση λεπτομερές πρωτόκολλο ασφαλείας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΕΑΙΥΑ όσον αφορά τον Covid-19

Φωτογραφικό υλικό

© Copyright 2025 «Ευγονία» - Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Αθήνα Ανάπτυξη εφαρμογής NetValue. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Menu