Τι είναι το υπερηχογράφημα
Το υπερηχογράφημα είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση η οποία προσφέρει απεικόνιση διαφόρων οργάνων του σώματος. Το υπερηχογράφημα εφαρμόζεται ευρύτατα στη σύγχρονη ιατρική και σε όλες τις ειδικότητες. Ο όρος υπέρηχος υποδηλώνει ήχο υψηλής συχνότητας που δεν είναι ακουστός από το ανθρώπινο αυτί. Οι ακουστοί ήχοι έχουν εύρος από 20Hz μέχρι 18KHz. Για ήχους πάνω από 18KHz χρησιμοποιείται ο όρος υπέρηχοι. Το υπερηχογράφημα διαφέρει από τις άλλες απεικονιστικές μεθόδους όπως η αξονική τομογραφία (CT scanning), η μαγνητική τομογραφία (MRI), το σπινθηρογράφημα και γενικώς οι διαγνωστικές εξετάσεις με ισότοπα. Το υπερηχογράφημα είναι αβλαβές για τα όργανα, δεδομένου ότι οι υπέρηχοι είναι ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας. Η κεφαλή του υπερήχου (ηχοβολέας), εκπέμπει ήχους και συλλέγει την αντανάκλασή τους από το εσωτερικό του σώματος. Η αντανάκλαση μετατρέπεται ηλεκτρονικά σε εικόνα, που μπορεί να προβληθεί σε οθόνη, αλλά και να εκτυπωθεί. Η εικόνα απεικονίζει τα διάφορα όργανα σε τομές συνήθως επιμήκεις ή εγκάρσιες σε διάφορα επίπεδα ανάλογα με την τοποθέτηση (κίνηση) του ηχοβολέα από τον εξεταστή. Η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται, χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες. Ανάλογα με την περιοχή του σώματος που εξετάζεται, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί ηχοβολείς (κεφαλές υπερήχου). Η εξέταση μπορεί να γίνει διακολπικά ή διακοιλιακά. Η διακοιλιακή μέθοδος προϋποθέτει η γυναίκα να έχει πιει υγρά. Η διακολπική μέθοδος προσφέρει πολύ καλύτερη απεικόνιση, ακρίβεια, άνεση, αφού δεν χρειάζεται να είναι γεμάτη η ουροδόχος κύστη. Η διαγνωστική αξία του διακολπικού υπερηχογραφήματος είναι συγκρίσιμη μόνο με αυτή της μαγνητικής τομογραφίας όσον αφορά την αξιολόγηση των φυσιολογικών και των περισσότερων γυναικολογικών παθολογικών καταστάσεων ιδιαίτερα δε αυτών που σχετίζονται με την υπογονιμότητα.
Σε τι χρησιμεύει το υπερηχογράφημα
Η συμβολή του υπερηχογραφήματος στη διάγνωση των φυσιολογικών και των παθολογικών καταστάσεων του γεννητικού συστήματος είναι ανεκτίμητη.
Με το υπερηχογράφημα μπορούμε να εκτιμήσουμε:
- Την ανατομική θέση, το μέγεθος και την υφή της μήτρας
- Το πάχος και την υφή του ενδομητρίου
- Την ανατομική θέση, το μέγεθος, την υφή των ωοθηκών
- Τη βιολογική ηλικία των ωοθηκών (ωοθηκικές εφεδρείες) με τη μέτρηση των καταβολών των ωοθυλακίων στις ωοθήκες
- Την παρουσία και το μέγεθος των ωοθυλακίων ή του ωχρού σωματίου στην ωοθήκη
- Την παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας με σειρά υπερηχογραφημάτων
- Την παρουσία κύστεων, όγκων ή άλλων βλαβών στην ωοθήκη ή στη μήτρα
- Την παρουσία και την πορεία της αρχόμενης εγκυμοσύνης. Ειδικότερα διαπιστώνεται ο αριθμός και το μέγεθος του σάκου κυήσεως, η παρουσία εμβρύου, η καρδιακή λειτουργία αυτού κ.λπ.
- Την πρώιμη διάγνωση της εξωμητρίου κυήσεως συνηθέστατα σε στάδιο πριν τη ρήξη
Διάγνωση παθολογικών καταστάσεων
Οι βλάβες, των οποίων την παρουσία μπορούμε να διαγνώσουμε με το υπερηχογράφημα, είναι κυρίως:- Ινομυώματα (καλοήθεις όγκοι) της μήτρας
- Πολύποδες ενδομητρίου
- Κύστεις της ωοθήκης (συχνά μπορεί να προσδιορισθεί η υφή και το περιεχόμενό τους: ορώδεις, ενδομητριωσικές, δερμοειδείς κ.λπ.)
- Πολυκυστική εικόνα των ωοθηκών
- Ωχραιματώματα και παραωοθηκικές κύστεις
- Υδροσάλπιγγες
- Αδενομύωση
- Ανωμαλίες διαπλάσεως της μήτρας με σχετική δυσκολία όπως δίκερως μήτρα κ.λπ.
- Εξωμήτριος κύηση
- Όγκοι και μάζες της ελάσσονος πυέλου