Στα προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το υπερηχογράφημα χρησιμεύει στην παρακολούθηση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων και στον έλεγχο του πάχους και της διαστρωμάτωσης του ενδομητρίου.
Για τον έλεγχο της ωοθυλακιορρηξίας διενεργούμε σειρά υπερηχογραφημάτων. Συνήθως αρκούν 3-5 υπερηχογραφήματα που αρχίζουν περί την 8η-10η ημέρα του κύκλου και επαναλαμβάνονται κάθε 1-2 ημέρες.
Η παρακολούθηση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων, με καταγραφή της αύξησης του μεγέθους τους, περίπου ανά δύο ημέρες, μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε την πιθανή ρήξη του ωοθυλακίου (ωοθυλακιορρηξία), την οποία πιστοποιούμε με νέο υπερηχογράφημα. Κατά την παρακολούθηση της ωοθυλακικής ανάπτυξης με υπερήχους ελέγχουμε και καταγράφουμε το πάχος του ενδομητρίου. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος της ανάπτυξης του ωοθυλακίου και ο προσδιορισμός της πιθανής ημέρας ωοθυλακιορρηξίας χρησιμεύει σε περιπτώσεις “κατευθυνόμενης σεξουαλικής επαφής”, σπερματέγχυσης, αφού έτσι προσδιορίζεται η πιθανή “γόνιμη ημέρα” με τον πλέον σύγχρονο και αντικειμενικό τρόπο.
Τέλος, ο υπερηχογραφικός έλεγχος αποτελεί αναντικατάστατο εργαλείο στα προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Παρακολουθούμε την πορεία της πολλαπλής ανάπτυξης ωοθυλακίων, το πάχος του ενδομητρίου, διενεργούμε ωοληψία υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη, πραγματοποιούμε εμβρυομεταφορά με υπερηχογραφική καθοδήγηση.
Ιδιαίτερα χρήσιμη στα προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κρίνεται η τεκμηρίωση με κολπικό υπερηχογράφημα της ενδομήτριας εγκυμοσύνης, της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου, στα αρχικά στάδια της κύησης (6η εβδομάδα) και ο προσδιορισμός του αριθμού των σάκων και των εμβρύων με καρδιακή λειτουργία ιδιαίτερα σε πολύδυμη κύηση.