Ο κ. Γεώργιος Λαϊνάς που δραστηριοποιείται έντονα στα πλαίσια της ESHRE, είναι επίσης μέλος δυο ομάδων εργασίας της ESHRE και συγκεκριμένα των GDG on Ovarian Stimulation in IVF/ICSI και ART Clinical Performance Indicators.
Η πρώτη έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη κατευθυντηρίας οδηγίας για την διέγερση των ωοθηκών (GDG on Ovarian Stimulation in IVF/ICSI). Σε αυτήν τη 15μελη επιστημονική ομάδα εργασίας (Guideline Development Group) της ESHRE, συμμετέχουν ερευνητές με πλούσιο ερευνητικό έργο, καθηγητές σε μεγάλα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, πρόσωπα παγκοσμίου κύρους, στην εξωσωματική γονιμοποίηση και την αναπαραγωγική ενδοκρινολογία.
Αυτή η κατευθυντήρια οδηγία*, η οποία θα είναι έτοιμη σε ένα χρόνο, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, που θα ανατρέχει και θα βασίζεται κάθε μονάδα εξωσωματικής και κάθε γιατρός που ασχολείται με την εξωσωματική γονιμοποίηση παγκοσμίως.
Η οδηγία αυτή, που πρέπει απαρεγκλίτως να εφαρμόζεται σύμφωνα με τις αρχές του evidence based medicine, θα εγγυάται στα υπογόνιμα ζευγάρια, ότι ακολουθήθηκε ο βέλτιστος τρόπος για τη διέγερση των ωοθηκών, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Η οδηγία αυτή αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο 2018, και θα προσφέρει σε γυναικολόγους αναπαραγωγής και σε εμβρυολόγους χρήσιμες πληροφορίες βασισμένες σε αποδείξεις (evidence-based) αναφορικά με τα διάφορα πρωτόκολλα ωοθηκικής διέγερσης. Η βέλτιστη ωοθηκική απόκριση, τα ποσοστά γεννήσεων, η ασφάλεια και η εξατομίκευση θα εξεταστούν σχολαστικά.
Η δεύτερη ομάδα εργασίας της ESHRE «ART Clinical Performance Indicators KPIs» θα ασχοληθεί με την δημιουργία κλινικών δεικτών απόδοσης στην Ιατρικώς Υποβοηθουμένη Αναπαραγωγή (ART).
Κατά τη δημιουργία ενός πρότυπου κλινικής πρακτικής , απαιτούνται κατάλληλοι δείκτες ποιότητας Key Performance Indicators (KPIs) για τη συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση της συμβολής των κλινικών (γυναικολόγων αναπαραγωγής) στην περίθαλψη των ασθενών. Αυτά αποτελούν σημαντικά στοιχεία του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας (Ομάδες κατευθυντήριων γραμμών ESHRE, για την ορθή πρακτική στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).
Το SIG RE της ESHRE διοργάνωσε τον Ιούλιο του 2018, στα πλαίσια του Ετήσιου Συνεδρίου της, μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη κλινικών δεικτών απόδοσης (KPIs) της ART προκειμένου να καταλήξουν σε μια συναίνεση (consensus), να προετοιμάσουν και να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της. Αυτά θα κωδικοποιηθούν και αναμένεται να είναι χρήσιμα, για την καθημερινή κλινική πρακτική, κάθε Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής διεθνώς, που σέβεται τους ασθενείς που περιθάλπει αλλά και τον εαυτό της. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν καθιερωμένοι δείκτες απόδοσης για την ορθή κλινική πρακτική στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ είναι ελάχιστα τα δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με το θέμα.
* Σημειωτέον ότι η ESHRE, θεωρείται η μεγαλύτερη διεθνής επιστημονική εταιρεία που καθορίζει το μέλλον της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα η ESHRE, έχει παρουσιάσει αξιόλογο αριθμό κατευθυντηρίων οδηγιών (https://www.eshre.eu/Guidelines-and-Legal.aspx) για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ έχει προγραμματίσει μεγαλύτερο αριθμό για το άμεσο μέλλον (https://www.eshre.eu/Guidelines-and-Legal/Guidelines/Guidelines-in-development)