Μία καινοτόμος, ερευνητική ελληνική πρόταση, το PredictOHSS η οποία εκπονήθηκε από την Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) «Ευγονία» και τη Μονάδα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του ΑΠΘ, διακρίθηκε και θα λάβει καθοδήγηση και χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτόμων Ιατρικών Εφαρμογών (European Institute of Innovation and Technology), «EIT Health InnoStars 2019». Το PredictOHSS της «Ευγονίας», ήταν η μόνη ελληνική πρόταση, ανάμεσα σε δώδεκα ευρωπαϊκές προτάσεις καινοτόμων ιατρικών εφαρμογών, που θα λάβουν χρηματοδότηση και καθοδήγηση από τον κορυφαίο Οργανισμό ενίσχυσης της καινοτομίας, από τις 104 που υπεβλήθησαν συνολικά.
Το PredictOHSS είναι παγκοσμίως η μοναδική ψηφιακή εφαρμογή για την αυτοματοποιημένη πρόβλεψη του Συνδρόμου Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών (ΣΥΩ), μιας σοβαρής επιπλοκής της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Η εφαρμογή PredictOHSS, η οποία θα είναι διαθέσιμη ως web calculator και ως εφαρμογή για κινητά, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και βοήθημα για τους γιατρούς στην εξατομικευμένη πρόβλεψη του ΣΥΩ και στην θεραπεία των γυναικών που ενδέχεται να το αναπτύξουν, σαν επιπλοκή της θεραπείας της εξωσωματικής. H ανάπτυξη του έργου θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
Στα πλαίσια της διάχυσης της καινοτόμου πρότασης PredictOHSS, διοργανώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Έρευνα και Καινοτομία στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου. Στην εκδήλωση αυτή, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό τόσο ο κ. Γρηγόρης Πασπάτης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Κρήτης, όσο και ο κ. Χάρης Βαβουρανάκης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης, έλαβαν χώρα επιστημονικές ομιλίες υψηλού επιπέδου από διακεκριμένους Καθηγητές, Κλινικούς και Επιστήμονες διεθνούς φήμης, συχνά προσκεκλημένους Ομιλητές σε διεθνή φόρα.
Την Ημερίδα διοργάνωσε η ΜΙΥΑ «Ευγονία» υπό την αιγίδα του ΕΙΤ Health RIS Innovation Call 2019. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ Τρύφων Γ. Λαϊνάς Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διευθυντής ΜΙΥΑ «Ευγονία» στο χαιρετισμό του: «Οι αλματώδεις εξελίξεις, οι οποίες καθημερινά σημειώνονται στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, επιβάλλουν, αφενός μεν, τη σύγχρονη ενημέρωση και το ερευνητικό έργο, αφετέρου δε, καινοτόμες μελέτες, καθόλα χρήσιμες και καθοριστικές στην καθημερινή Ιατρική Πρακτική».
Στη συνέχεια, ο κ. Λαϊνάς αναφέρθηκε ειδικότερα στην εφαρμογή, τονίζοντας: «Το ΣΥΩ είναι η σοβαρότερη επιπλοκή της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF) και έχουμε πλέον καταφέρει να το μετατρέψουμε σε επιπλοκή του παρελθόντος. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 780.000 κύκλοι θεραπείας IVF στην Ευρώπη και 2,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Το ΣΥΩ συνδέεται με θνησιμότητα, με αναφερθείσα συχνότητα 3 θανάτων ανά 100.000 γυναίκες που υπεβλήθησαν σε διέγερση των ωοθηκών, ενώ το 2014 καταγράφηκαν στην Ευρώπη 2040 σοβαρά περιστατικά, με τη διευκρίνιση ότι η συχνότητα είναι υποεκτιμημένη.
Με σκοπό την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των μεθόδων στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση , στην επιτυχημένη αυτή Ημερίδα, δόθηκε η ευκαιρία να μυηθούν οι Σύνεδροι, στη φιλοσοφία του EBM (Evidence Based Medicine), ανταλλάσσοντας απόψεις με τους Ομιλητές, που με τη συμμετοχή τους στις ομάδες κατευθυντήριων οδηγιών, συνδιαμορφώνουν τη σύγχρονη διεθνή γνώση, με αποδείξεις.
Η εφαρμογή PredictOHSS, εστιάζει στην προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας (eHealth), προκειμένου να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων με βάση στοιχεία, να αυξήσει την αυτοματοποίηση και, ως εκ τούτου, να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη απλούστερη και αποτελεσματικότερη».