Σε ένα φυσιολογικά γονιμοποιημένο ωάριο οι δύο προπυρήνες παρατηρούνται 14-20 ώρες μετά τη διείσδυση του σπερματοζωαρίου. Σε ένα μικρό ποσοστό (3-6%) των ωαρίων παρατηρείται ένας μόνον προπυρήνας.
Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται συχνότερα σε περιπτώσεις προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, στις οποίες έχει συλλεγεί σχετικά μεγάλος αριθμός ωαρίων. Τα ωάρια με έναν προπυρήνα δεν είναι κατ’ ανάγκην γονιμοποιημένα με ανώμαλο τρόπο. Αν εξετασθούν ξανά 4-6 ώρες αργότερα, ο δεύτερος προπυρήνας εμφανίζεται στο 25% των περιπτώσεων και τα ωάρια αυτά είναι δυνατόν να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Κυτταρολογικές αναλύσεις έδειξαν πως τουλάχιστον 50% των ωαρίων με έναν προπυρήνα είχαν γονιμοποιηθεί φυσιολογικά. Σημειωτέον ότι ο άρρην και ο θήλυς προπυρήνας δεν σχηματίζονται πάντοτε ταυτόχρονα.
Η προέλευση του προπυρήνα που αναπτύσσεται πρώτος δεν είναι πάντοτε σαφής. Μερικές φορές προέρχεται από το ωάριο, οπότε αυτό είναι δυνατόν να έχει γονιμοποιηθεί από ένα ή περισσότερα σπερματοζωάρια. Μερικά από τα ωάρια που εξετάσθηκαν περιείχαν ένα μόνον χρωμόσωμα Υ, οπότε ο προπυρήνας προερχόταν πιθανότατα από το σπερματοζωάριο. Μια άλλη περίπτωση είναι ο προπυρήνας να προέρχεται από τη σύντηξη μητρικού και πατρικού προπυρήνα. Ωάρια με έναν προπυρήνα, τα οποία όμως είναι απλοειδή δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά. Αυτή η αυτόματη παρθενογένεση έχει παρατηρηθεί σπανιότατα στον άνθρωπο. Άλλες μελέτες έδειξαν πως από τα ωάρια με έναν προπυρήνα που διαιρέθηκαν, το 80% ήταν διπλοειδή, το 12% απλοειδή και το 7% τριπλοειδή.