Η LH αυξάνει και προκαλεί αιχμή της τιμής της: αυτό είναι συνέπεια της θετικής παλίνδρομης αλληλορύθμισης στην αύξηση των οιστρογόνων (150-300 pg οιστραδιόλης για περίπου 50 ώρες). Στην υπόφυση, τα αυξημένα οιστρογόνα προκαλούν αύξηση των υποδοχέων της GnRH. Το μεσοκυκλικό κύμα της LH διαρκεί περίπου 48 ώρες και προκαλεί την ωοθυλακιορρηξία 12-14 ώρες μετά την αιχμή του, δηλαδή 34-36 ώρες μετά την έναρξη του μεσοκυκλικού κύματος, ή 36 περίπου ώρες μετά την αιχμή των οιστρογόνων. Η LH, επιδρώντας στα κοκκιώδη κύτταρα 48 ώρες πριν την αιχμή της, προκαλεί παραγωγή προγεστερόνης.
Η παραγωγή προγεστερόνης αυξάνει σημαντικά 12-24 ώρες πριν την ωοθυλακιορρηξία, αλλά τα επίπεδα των τιμών της είναι σαφώς χαμηλότερα από την ωχρινική φάση. Στο μέσον του κύκλου σημειώνεται αιχμή των παραγόμενων ανδρογόνων λόγω της δράσης των αυξημένων επιπέδων LH στα κύτταρα της θήκης των άτρητων ωοθυλακίων, πριν αυτά μετατραπούν σε στρώμα.
Επίσης στο μέσον του κύκλου παρατηρείται μικρή αύξηση της FSH η οποία πιθανώς σχετίζεται: α) με την απόσπαση του ωαρίου από τα κοκκιώδη κύτταρα και β) με την αύξηση του αριθμού υποδοχέων LH στα κοκκιώδη κύτταρα που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ωχρού σωματίου μετά την ωοθυλακιορρηξία. Στο μέσον του κύκλου παρατηρείται ακόμη αύξηση των προσταγλανδινών Ε και F και άλλων παραγόντων στο ωοθυλακικό υγρό. Όταν το ωοθυλάκιο συμπληρώνει την ανάπτυξή του, το τοίχωμά του στην επιφάνεια της ωοθήκης λεπτύνεται και ρήγνυται. Το ωάριο περιβάλλεται από πολλαπλές στοιβάδες κοκκιωδών κυττάρων, που συνολικά καλούνται ωοφόρος λόφος.
Με την επίδραση της LH στο ωάριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της μειωτικής του διαίρεσης (μείωσης). Η διεργασία της μείωσης αρχίζει από την ενδομήτρια ζωή στα αρχέγονα ωοθυλάκια, αλλά αναστέλλεται στο στάδιο της πρόφασης, της πρώτης μειωτικής διαίρεσης και παραμένει στο στάδιο αυτό μέχρι τη φάση της ωοθυλακιορρηξίας. Η αναστολή της μείωσης οφείλεται στον αναστολέα ωρίμανσης των ωαρίων, ο οποίος παράγεται από τα κοκκιώδη κύτταρα του ωοφόρου λόφου και ασκεί τη δράση του εισερχόμενος στο ωάριο μέσω των χασματοσυνδέσεις(που ενίοτε αναφέρονται ως σχισμοειδείς συνάψεις). Υπό την επίδραση της LH οι χασματοσυνδέσεις απενεργοποιούνται και το ωάριο συνεχίζει την μειωτική του διαίρεση.